Olajsütő, Légkeveréses
Az új sikertermék: A forrólevegős sütő
A forrólevegős sütők népszerűsége az utóbbi egy-két évben ugrásszerűen megnőtt. Ezek a rendkívül sokoldalúan felhasználható gépek forró levegő keringetésével működnek, így kevés olajat használva „sütik” meg a kedvenc ételeinket. Kompakt méretüknek és gyors felmelegedési képességüknek köszönhetően általában energiatakarékosabbak, mint a hagyományos sütők, különösen abban az esetben, ha kisebb mennyiséget sütünk, ilyen módon még pénzt is megtakaríthatunk a használatukkal.
A legtöbb forrólevegős sütő (angol nevén: air fryer) elég kicsi ahhoz, hogy a munkalapon tároljuk (persze a konyha méretétől függően), más készülékek pedig olyan helytakarékos funkciókat kínálnak, mint például a zsinórtároló. Rengeteg különböző féle finomságot készíthetünk forrólevegős sütő segítségével; ami egy hagyományos olajsütővel elkészíthető, az általában ezzel a készülékkel is.
Gyakran sokkal többet tudnak a forrólevegős sütésnél; érdemes előnyben részesíteni azokat a modelleket, amelyek további beállításokat kínálnak, például újramelegítés, sütés, sütés, pörkölés, dehidratálás és grillezés funkcióval rendelkeznek. A légsütők világában újdonságnak számítanak a kétfiókos légsütő modellek, amelyeket úgy terveztek, hogy különböző funkciókkal egyidőben készítsenek különböző ételeket.
Hogyan működik a forrólevegős sütő?
A forrólevegős sütők valójában nem sütik az ételt, vagyis nem sütik a hagyományos értelemben, hiszen a készülő ételek nem érintkeznek zsiradékkal. Az ilyen készülékek hő és száraz forró levegő segítségével sütik az ételt. Az ételt tartó kosárban apró lyukak vannak, így a keringtetett hő alulról is érintkezik az étellel. Ez lehetővé teszi, hogy a forrólevegős sütő egyenletesen süssön, még akkor is, ha az ételek egymásra vannak helyezve. Mivel a sütőkamra kompakt, a forró levegőnek kevesebb idő kell ahhoz, hogy elérje az ételt, ami gyorsabb készítési időt eredményez.
A főzés alatt álló ételt valamilyen módon forgatni kell az egyenletes barnulás és ropogósra sülés érdekében. Amennyiben a modell nem rendelkezik keverőlapátokkal, az esetben kézzel kell kihúznunk a forrólevegős sütő fiókját, hogy az ételeket legalább egyszer átforgathassuk. Egyes magasabb kategóriájú modellek időzítő funkcióval rendelkeznek, amely emlékezteti a felhasználót az étel keverésének szükségességére. Ha teljes automatizálást szeretnénk, keressünk lapátos forrólevegős sütőt. Az ilyen modellek kíméletesen keverik az ételt, így nekünk nem kell a keveréssel foglalkoznunk. Ezekért a modellekért azonban némi felárat kell fizetni, illetve azt is el kell mondani, hogy nem minden típusú étel keverhető ilyen módon, mert fennáll a veszélye annak, hogy összetörnek.
Mit lehet légsütőben főzni?
Ha a legfinomabb sült ételekre gondolunk – csirkeszárnyak, sült csirke, sült krumpli, mozzarella rudacskák – ezek mind nagyszerűen készíthetők a forrólevegős sütőben; a kedvenc finomságaink ropogósra és barnára sültnek, mégsem sülnek túl.
Egy forrólevegős sütő valójában jóval többre képes, mint egy közönséges sütő; a segítségével süthetünk a halat, zöldségeket, a pizzát és akár kenyeret is. Emellett frissen tarthatjuk a kihűlt ételeket vagy újra felmelegíthetjük a maradékot.
Szükség van olajra a légsütőben?
Rövid válasz: Nem, nincs feltétlenül szükség olajra, hogy elkészítsük a kedvenc ételeinket. Egyes ételek azonban ízletesebbek egy könnyű permet vagy egy vékony réteg olaj használata mellett. A zöldségek, köztük a zöldbab, a brokkoli, a spárga és még a burgonya is kiszáradhat, ha légsütőben sütjük őket, ezért egy kis avokádó- vagy olívaolajjal való megspriccelés sokat segíthet rajtuk.
Ne feledjük, hogy még így is sokkal kevesebb olajat használ egy forrólevegős sütő, mint tepsis vagy akár a serpenyőben sütés, ahol az ételek egész idő alatt olajban tocsognak. Azok az ételeket, amelyek rendelkeznek némi saját olajtartalommal, mint például a csirke vagy a hal, sütés közben kellően megpirulnak hozzáadott olaj nélkül is.
Tisztítás
Fontos, hogy a légsütőt rendszeresen és alaposan tisztítsuk. Szerencsére a közhiedelemmel ellentétben a forrólevegős sütő tisztítása kevés munkát igényel. Egyszerűen húzzuk ki a fiókot, és mossuk el csapvíz alatt. A belső kosár általában kivehető, így mosogatószerrel könnyedén tisztára moshatjuk. Ezek a kosarak általában tapadásmentes bevonattal rendelkeznek, amely megakadályozza, hogy az ételek leragadjanak. Egyes modellek mosogatógépben mosható elemekkel rendelkeznek.
Végezetül…
A légsütők egyszerű módot kínálnak az egészséges ételek elkészítésére anélkül, hogy azok íze elveszne vagy megváltozna a sok sütőolaj miatt. Mivel a hagyományos sütőknél általában gyorsabban elkészítik az ételt, ezért érdemes csökkenteni a sütési időt. Ha például az eredeti recept 30 perces sütési időt javasol hagyományos sütési módszerrel, akkor 24 perc elég lehet a forrólevegős sütőben. Számos sütési program és módozat áll rendelkezésünkre, amelyek lehetőséget kínálnak az ínycsiklandó finomságok elkészítésére.
Top szűrések
{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}
{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}
Top szűrések
{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}
{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}
Amennyiben beérkezik a termék a raktárunkba, akkor erről e-mailben értesítést küldünk Önnek.
Több e-mail címet is lehetősége van megadni. Ehhez az e-mail címeket pontosvesszővel elválasztva kell begépelnie. (Pl.: vasarlo@vasarloemail.hu; felhasznalo@felhasznaloemail.hu;)